‘Koraal’ bewaakt door twee wachters in Kasteel het Nijenhuis

Het kleinste object van de ZomerExpo 2017, ‘Koraal’ van edelsmid Christine van der Ree en kunstenaar Agnes Laan, wordt scherp bewaakt door twee wachters.  

Koraal Kalootschelp Fijnzilver

Daar zijn goede redenen voor. Niet alleen omdat het zo’n klein kunstwerk is, maar ook omdat de kalootschelp, drager van het fijnzilveren ‘koraal’, een stille getuige is van natuurgebied de Kaloot bij Borssele, Zuid-Beveland, dat dreigt te worden opgeofferd voor de industrie. De kwetsbare Kaloot is een gebied van slikken en zand langs de oever van de Westerschelde. Het staat bekend om de fossiele schelpen uit het Plioceen en het Mioceen die hier aanspoelen.
Bovendien herinnert het objectje ons aan de koraalriffen, die wereldwijd worden bedreigd.

De wachters op de Zomerexpo bewaken kunst èn natuur.

In zee-object ‘Koraal’ (2007) van Agnes Laan en Christine van der Ree zijn de schelp (Scaphella Lamberti) en het fijnzilveren ‘koraal’ een symbiose aangegaan: in de loop der jaren hebben ze elkaars kleuren opgenomen. De tere glinstering is er nog steeds. ‘So always look for the silver lining’.

Gevonden schelpen, gevormd en gesleten door het zeeleven en de getijden, bieden Agnes Laan en Christine van der Ree inspiratie tot het maken van zeesieraden en -objecten. Hun vorm en vindplaats roepen associaties op en vertellen verhalen over het leven in de zee.
Het rood van het bloedkoraal in ‘Zeemanshart’,  het zilveren aureool van de ‘Madonna’, de zilveren druppels op ‘Water’, of de uitbundigheid van het wispelturig aangegroeide zilver op ‘Zomerroes’ vertellen ieder een verhaal over zon en storm, kwetsbaarheid en eindigheid.

 

‘Koraal’ is te koop en nog tot en met 20 augustus 2017 te zien in Kasteel het Nijenhuis, ’t Nijenhuis 10, 8131 RD Heino/Wijhe