RAMSES SHAFFY ART PROJECT

‘SPOREN’

Ramses Shaffy en zijn muziek horen bij ons cultureel erfgoed. Zijn muziek beweegt ons, nog altijd. Met zijn geluid heeft hij sporen achtergelaten op Nederlandse, Amsterdamse bodem. ‘Sporen’ is een eerbetoon aan Ramses Shaffy.

‘Sporen’ is ontworpen voor de nieuwe metrohalte Vijzelgracht. Op het glazen plafond boven de roltrappen aldaar verbeeldt  het kunstwerk symbiose en nagelaten sporen. Het caleidoscoopeffect geeft een oneindige spiegeling en vermenigvuldiging van die sporen te zien.
‘Sporen’ is ook een beleving. Via bewegingscamera’s transformeren bewegingen van reizigers zich in geluid, belletjes gaan rinkelen. Alle reizigers laten hun spoor klinken. Iedere reiziger maakt een verschil.

De symboliek van de verbinding tussen ondergronds en bovengronds staat centraal in het kunstwerk. Sporen van de paddenstoel ontwikkelen zich onder de grond en groeien bovengronds uit tot vruchtbare paddenstoelen. Zo trekken reizigers ook sporen van  ondergronds naar bovengronds. En zo transformeert muziek onderhuidse emotie naar klank.

Sporen vinden een nieuwe weg en vormen weer nieuwe patronen. De sporen van Shaffy waaieren uit en maken een verschil, daar waar ze neerkomen.